Street фотография

Какво ще научиш?

Street фотографията е чисто изкуство, практикувано от най-прочутите майстори на фотографията въобще. От Бресон до Морияма, чудото на обикновения живот е основна тема за големите автори. Фотография, която открива необикновено в обикновеното, изображения, които се превръщат в метафори, абстракции, или символи за нещо много по-дълбоко и значимо.

Street фотографията е жив, динамичен и винаги модерен жанр, който разгръща нашите умения, преборва страховете ни и ни учи на комуникация. Да практикуваш street фотография е предизвикателство, а да създаваш добра такава – колкото трудно, толкова и удовлетворяващо. Нейната същност се основава на истината за живота и е чужда на фалша и режисурата. Колкото street фотографията е чист документ, толкова тя е и субективна, поетична или противоречива, като личността на самия фотограф зад камерата. Фотография, в която сякаш личния подход е всичко, но която не търпи редакции и манипулации. Еманация и синтез на фотографското виждане, композиране и улавяне на решаващия момент.

В този модул ще се запознаем със street фотографията, с нейната история и майстори и ще достигнем собствените си граници като автори. Ще открием какво прави тази фотография велика и защо тя е нещо по-голямо от просто снимка на улицата. Ще обикнем човешкото пространство като метафора на живота и „улицата“ ще стане за нас място за терапия на умовете ни.