fb

За нас

септември 2020
септември 2020

Основахме академия по фотография BECA Before Creating Academy

BECA Before Creating Academy е първият реализиран проект за частна академия с обучение по фотография у нас. Мисията на Академията е да предоставя качествени образователни възможности и да насърчава креативността, индивидуалния подход и визуалния разказ във фотографията. От създаването си BECA е посрещнала над 200 студенти, които създават фотография на световно ниво. Ние се стремим да бъдем обединител на съвременната фотографска общност в България и да предоставим нови възможности за обучение, реализация и развитие на талантливи автори. Не на последно място, Академията има цел да бъде източник на вдъхновение!

март 2021
март 2021

Първото издание на конкурса BECA Photo Award

BECA Photo Award е инициатива, която създадохме, за да подкрепим морално и финансово талантливи автори и да развиваме фотографията в България. Мисията на проекта е да сложи страната на картата на света като място, където се работи върху развитието на млади автори и където се случва качествена фотография на световно ниво. Идеята е да се стимулират и мотивират фотографи да обръщат внимание на социални теми чрез визуален фотографки подход. Академията привлича световно признати фотографи и куратори, които оценяват участниците в BECA Photo Award. Въпреки, че е фокусиран изцяло към българската публика, интересът към първото издание на конкурса от чуждестранни фотографи беше огромен.

октомври 2021
октомври 2021

Откриване на дългосрочна Мастър програма по фотография

Мастър програмата по фотография е насочена към напреднали фотографи. Тя представлява интензивен курс за надграждане на авторската визия на фотографа и разширяване на визуалната му култура. Обучението се фокусира върху усъвършенстване на умението за създаване и развитие на дългосрочни фотографски проекти.

октомври - декември 2021
октомври - декември 2021

Колективна изложба „ЛИЧНО“

По случай своя първи рожден ден Академията представи колективна изложба “ЛИЧНО“, която обедини фотографии на част от най-изявените курсисти. Изложбата представяше кадри от много лични фотографски серии, създадени от авторите им по време на обучението. Изложбата “ЛИЧНО” беше пилотна за обновеното пространство за фотография на BECА, което създадохме в подкрепа на младите талантливи фотографи в България. Тази фотография е доказателство за пътя на Академията, които чертаем заедно и същевременно толкова важна стъпка по личния път на нейните автори.

април 2022
април 2022

Учредихме фондация BECA Foundation

BECA Foundation e естественото продължение на нашата мисия да подкрепяме развитието на фотографията в България и да бъдем обединител на съвременната фотографска общност в страната.

Философия и цели

BECA е смисъл, мечта и мисия! Мисията, която ни движи напред, а именно да откриваме нови хоризонти пред фотографията като визуално изкуство в България. В Академията е дълбоко заложена философията, че фотографията не е просто механизъм, технология или инструмент, а дълбок прочит на света около нас и визуален език на всеки автор. Създадохме Академията, за да бъде обединител на една съвременна фотографска общност в България и заедно да допринасяме за развитието на динамична и витална фотографска сцена в България.

Вдъхновение, натрупване на знания и умения, предизвикателства и среда за творческо развитие. Това са нашите цели. Това предлагаме на всеки, избрал BECA. Теорията и практиката са основи на нашите лекции, чрез които талантливи фотографи изграждат свое портфолио и индивидуален стил. Техни учители и ментори по пътя на усъвършенстване са професионалисти, практикуващи фотографи със задълбочено и съвременно артистично съзнание.

По примера на първата Ἀκαδημία, ние се обединяваме около идеята за любовта към фотографията и фотографията като любов. Защото познанието е висша форма на любов и стремеж към усъвършенстване. Нашата идеална цел е да създадем екосистема за качествено обучение, творческо развитие, финансова подкрепа и професионална реализация на талантливи фотографи в страната и чужбина.

Нашето пространство