fb

За нас

септември 2020
септември 2020

Основахме академия по фотография BECA Before Creating Academy

BECA Before Creating Academy е първият реализиран проект за частна академия с обучение по фотография у нас. Мисията на Академията е да предоставя качествени образователни възможности и да насърчава креативността, индивидуалния подход и визуалния разказ във фотографията. От създаването си BECA е посрещнала над 400 студенти, които създават фотография на световно ниво. Ние се стремим да бъдем обединител на съвременната фотографска общност в България и да предоставим нови възможности за обучение, реализация и развитие на талантливи автори. Не на последно място, Академията има цел да бъде източник на вдъхновение!

март 2021
март 2021

Първото издание на конкурса BECA Photo Award

BECA Photo Award е инициатива, която създадохме, за да подкрепим морално и финансово талантливи автори и да развиваме фотографията в България. Мисията на проекта е да сложи страната на картата на света като място, където се работи върху развитието на млади автори и където се случва качествена фотография на световно ниво. Идеята е да се стимулират и мотивират фотографи да обръщат внимание на социални теми чрез визуален фотографки подход. Академията привлича световно признати фотографи и куратори, които оценяват участниците в BECA Photo Award. Въпреки, че е фокусиран изцяло към българската публика, интересът към първото издание на конкурса от чуждестранни фотографи беше огромен.

октомври 2021
октомври 2021

Откриване на дългосрочна Мастър програма по фотография

Мастър програмата по фотография (трето ниво Master of Photography) е насочена към напреднали фотографи. Тя представлява интензивен курс за надграждане на авторската визия на фотографа и разширяване на визуалната му култура. Обучението се фокусира върху усъвършенстване на умението за създаване и развитие на дългосрочни фотографски проекти.

април 2022
април 2022

Учредихме фондация BECA Foundation

BECA Foundation e естественото продължение на нашата мисия да подкрепяме развитието на фотографията в България и да бъдем обединител на съвременната фотографска общност в страната.

aприл 2023
aприл 2023

Издателство за фотографски книги BECA Publishing

Вярваме, че няма по-добър начин за един автор да представи своята творческа визия от фотографската книга и, че тя е незаменим източник на вдъхновение и визуална култура. Това е причината да създадем нашето издателство BECA Publishing и една много вълнуваща поредица от мини фотографски книги в подкрепа на талантливи студенти от Академията. Качествената българска фотография заслужава „да има тяло“ и да придобие непреходна стойност.
aвгуст 2023
aвгуст 2023

Официално партньорство със световноизвестната фотографска агенция Magnum Photos

Винаги сме вярвали, че българската фотография може да бъде на световно ниво и партньорството ни с Magnum Photos го доказва. BECA има за цел да разширява визуалната култура и да развива фотографията в България, а международното ни сътрудничество с Magnum ще направи възможно откриването на нови творчески хоризонти, образователни възможности и разширяването на мащаба на инициативите на BECA.
октомври 2023
октомври 2023

Открихме нашия нов дом BECA Center of Visual Storytelling

На първо място BECA Center of Visual Storytelling е мястото, в което занапред ще се провеждат обученията на Академията, както и редица образователни инициативи, посветени на фотографията в две модерно оборудвани класни стаи. В сърцето на центъра пък се намира концептуална фотографска галерия, която ще даде сцена за фотографията на редица млади и доказани фотографи. Центърът разполага и с богата фотографска библиотека, в която ексклузивно могат да бъдат разгледани издания на световни автори, както и нови заглавия на нашето издателство BECA Publishing.

Философия и цели

BECA е смисъл, мечта и мисия! Мисията, която ни движи напред, а именно да откриваме нови хоризонти пред фотографията като визуално изкуство в България. В Академията е дълбоко заложена философията, че фотографията не е просто механизъм, технология или инструмент, а дълбок прочит на света около нас и визуален език на всеки автор. Създадохме Академията, за да бъде обединител на една съвременна фотографска общност в България и заедно да допринасяме за развитието на динамична и витална фотографска сцена в България.

Вдъхновение, натрупване на знания и умения, предизвикателства и среда за творческо развитие. Това са нашите цели. Това предлагаме на всеки, избрал BECA. Теорията и практиката са основи на нашите лекции, чрез които талантливи фотографи изграждат свое портфолио и индивидуален стил. Техни учители и ментори по пътя на усъвършенстване са професионалисти, практикуващи фотографи със задълбочено и съвременно артистично съзнание.

По примера на първата Ἀκαδημία, ние се обединяваме около идеята за любовта към фотографията и фотографията като любов. Защото познанието е висша форма на любов и стремеж към усъвършенстване. Нашата идеална цел е да създадем екосистема за качествено обучение, творческо развитие, финансова подкрепа и професионална реализация на талантливи фотографи в страната и чужбина.

НАШЕТО ПРОСТРАНСТВО